Anasayfa » Eğitim » Genel » Yazılı Soruları ve Cevapları Nasıl Hazırlanır ?

Yazılı Soruları ve Cevapları Nasıl Hazırlanır ?

Yazılı soruları hazırlamak oldukça zahmetli bir iştir. Özellikle yazılı sorularının cevaplarını yani cevap anahtarını hazırlamak başlı başına uzun bir uğraş gerektirir. Öyle ki öğretmenler bir yazılı soruları ve cevaplarını hazırlamak için bir akşamlarını feda etmek zorundadırlar.

Yazılı soruları hazırlamak kolay değildir. Özellikle sınavı A ve B gibi iki ya da daha fazla grup halinde hazırlıyorsanız işiniz daha da zorlaşmaktadır. Gruplara ayırarak soru hazırlarken aynı soruların yerlerini değiştirip iki farklı grup yapmak çoğu kez işe yaramaz. Özellikle kalabalık ve dar sınıflarda siz istediğiniz kadar dikkat ediniz yine de öğrenciler arkadaşlarını sına kağıtlarını görebilmektedir. O nedenle kalabalık sınıfları eğitim kurumlarının yapısı uygun ise ikiye ayırarak sınav yapabiliriz. Ya da sınav gruplarına farklı sorular sorabiliriz. Ancak bu durumda siz ne kadar özen gösterirseniz gösterin soruların zorluk dereceleri farklı olabilir.

Okullarımızdaki sınav güvenliği için yapılabilecek birkaç küçük uygulama işe yarayabilir. Örneğin eğer çoktan seçmeli sınav yapıyorsanız. Yazılı sorularının bulunduğu kısma öğrencilerin hiçbir şekilde işaretleme yapmamalarını tembih edebilirsiniz. Öğrenciler cevapları başka bir kağıda işaretleyebilirler. A4 kağıdının yarısı ya da çeyreği büyüklükte hazırlanmış olan cevap anahtarına işaretleme yapabilirler. Bu cevap anahtarlarının ön yüzlerini ise sadece işaretleme yapılırken açılmasına izin vermelisiniz.

Yazılı soruları ve cevapları hazırlamak az önce söylediğim gibi zahmetlice bir iştir. Öyle ki birçok öğretmenimiz bir günde yüzlerce öğrenciyi sınav yapmaktadır. Bu kolay bir iş değildir. Öncelikle öğretmenlerimiz hazırladıkları yazılı sorularını çok açık ve net sormalıdırlar. Yani öğrenciyi soru sormak zorunda bırakacak durumlar oluşmamalıdır. Her ne kadar siz bu duruma çok dikkat etseniz de soru sormak isteyen öğrenci her şey çok açık olduğu halde yine de soru soracaktır. Ama siz lüzumsuz soruları cevaplamamaya gayret ediniz. Sınav da çok ses çıkması ve çok soru sorulması sınavın kalitesini düşürecek, öğrencilerin konsantrelerini bozacaktır.

Her yazılı sınavın mutlaka cevap anahtarı olmalıdır. Yazılı Sorularının cevapları en geniş şekliyle yazılmalı ve puanlamalar çok açık bir şekilde gösterilmelidir. Aslına bakılırsa yazılı soruları ve cevapları ile yazılı sınav hazırlıkları tamamlanmış olmaz bir de o sınavın planını yapmanız gerekiyor. Hangi sorularda hangi kazanımın değerlendirildiğinin belirtilmesi gerekiyor ama bu konuya burada giremiyoruz. Yani iş sadece yazılı soruları ve cevapları hazırlamakta bitmiyor. Ha bu arada bu yazılı sorularının fotokopi yolu ile çoğaltılası, gruplara ayırılması gibi işlere hiç değinmiyoruz.

Özet olarak şunu söylemek gerekiyor 30 kişilik bir sınıfı yazılı sınavdan geçirmek için öğretmenlerimizin neredeyse bir gün boyunca çalışma yapması gerekiyor. Öğretmenlik mesleği bir bakıma eve en çok iş götürülen mesleklerin başında geliyor. Ama her şey çocuklarımızın daha iyi eğitim alması ve ülkemizin daha iyi bir geleceğe doğru ilerlemesi için.

Eklenme Tarihi: 15.11.2024