Anasayfa » Eğitim » Genel » Sınavlar ve Yazılı Soruları

Sınavlar ve Yazılı Soruları

Öğrencilermiz sınav süreçlerinde oldukça zorlanıyorlar. Hayatın sorunlarına cevap bulamadan Yazılı Sorularına Cevaplar bulmak zorunda kalıyorlar.

Geçtiğimiz dönem zorunlu derslerin yanında tedris edilen seçmeli derslere de ayrı sınav yapılması gerektiği kararının alınmasından sonra öğrencilerimizin sınav yükleri de biraz daha arttı. Buna göre mesela daha önce 2 saat olan olan tarih dersinin yanısıra 2 saat de seçmeli tarih dersi olmak üzere toplam 4 saat görülen tarih dersinde 3 yazılı sınav yapılıyordu. Lakin şimdi 2 + 2 yani toplam 4 sınav yapılması gerekiyor. Bu coğrafya, fizik, kimya, biyoloji, dil anlatım gibi dersler için de geçerli bir durum.

Yazılı Soruları Öğrenciler için Çok mu Ağır?

Öğrencilerimiz artık kitap okumaya, gezmeye tozmaya vakit bulamıyorlar. Sabahtan akşama kadar zihinlerini yazılı soruları ve cevapları meşgul ediyor. Gece uyuduklarında bile yazılı soruları rüyalarına giriyor. Çünkü okullar açıldıktan yaklaşık 1 ay sonra başlayan yazılı sınavlar 2 ay boyunca kesintisiz devam ediyor. Hatta bazı günler öğrencilerimiz günde 2 ya da 2 yazılı sınava tabi tutulabiliyor. Yani 4 saatlik bir dersten 4 saat yazılı sınav oluyorlar. Aşağı yukarı bir dersten 15 günde bir yazılı sınava giriyorlar. Bu da öğrencileri sosyal hayattan koparıyor.

Yazılı Soruları ve Sınavlar Hafifletilebilir

Okullarımızda ders yükü oldukça ağır. Örneğin 9. Sınıfta okuyan bir öğrenci haftada 17 ayrı ders görüyor. Günde 8 haftada 40 saat derse giriyor. 17 dersin bazıları 2 bazıları ise 4 sınav yapıyor. Ortalama 3 dersek bir öğrenci bir dönemde 51 ayrı yazılı sınavına giriyor her bir sınavda çoktan seçmeliler de dahil ortalama 15 Yazılı sorusu olsa 765 ayrı yazılı sorusunu cevaplamak zorunda. Yazılı Soruları ve cevapları hayatın sorunları karşısında bir ışık olabiliyor mu? Ya da yazılı soruları öğrencinin günlük hayatı ile ne kadar ilgili. Öğrenilen her bilgi unutuluyor. Bazıları bir gün içerisinde bazıları daha uzun bir sürede. Zaten unutulacak olan birçok gereksiz bilgiyi çocuklarımıza yüklememeliyiz. Bakanlık yetkilileri de bu durumun farkında ve öğrencilerin üzerindeki ders yüklerini azaltacakları yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlıyorum. Umarım bu konuda bir an önce adım atılır. En azından öğrencilerimizin tüm zamanlarını meşgul eden yazılı sınavların sayıları azaltılabilir.

Eklenme Tarihi: 28.10.2024