Anasayfa » Eğitim » Genel » Yazılı Soruları Nasıl Çözülür ?

Yazılı Soruları Nasıl Çözülür ?

TEOG ve Üniversite sınavında yapılan değişikliklerle birlikte açık uçlu sınav soruları tekrar gündeme geldi. Bununla birlikte okullarımızda yapılan sınavlarda klasik olarak adlandırılan yazılı soruları daha da önem kazandı. Peki klasik ya da çoktan seçmeli yazılı soruları nasıl çözülür ?

Okullardaki yazılı sınavlar öğrencilerimizin tüm çocukluklarını ve gençliklerini alıp götürüyor. Yıllar sonra günümüz kuşağı çocukluğunu hatırlamak istediğinde karşısına matematik yazılı sınavı, Kimya yazılı sınavları ve hatta belki de yazılı soruları ve cevapları gelecek. Maalesef bu sınavlar gençlerin hayatının kabusu halie gelmiş durumdalar.

Ancak geleceğimize giden yol da bu yazılı sorularından geçiyor. Her kuşağın ayrı bir sınavı var. Bazı kuşak gençler savaşlarla sınanmışlar, babalarımız fakirlikle, yoklukla sınanmışlar biz de matematikle, biyoloji ile sınanıyoruz. Yani günümüz gençleri aslında bir yönü ile de şanslılar. Sırtlarındaki yük çok da büyük değil aslında. Peki günümüz gençliğinin kabusu olan yazılı sınav sorularını çözerken ya da cevaplandırırken nelere dikkat etmeliyiz.

Yazılı Soruları Çözerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Şimdi size yazılı soruları ile ilgili bazı tavsiyelerimiz olacak: Yazılı sınavlardan birkaç gün önce deneme yazılıları yapabilirsiniz. Bunun için internette birçok eğitim sitesi var. O sitelerden indireceğiniz yazılı sınav sorularını çözebilirsiniz. Üstelik tam sizin dersinize ve müfredatınıza göre sınavlar bulabilirsiniz. Örneğin internette 9. Sınıf Matematik Dersi 2. dönem 1. yazılı soruları ve cevapları şeklinde bir arama yaptığınızda öğretmenler tarafından hazırlanıp internet sitelerine gönderilen birçok yazılı sınava ulaşabilirsiniz. Bunlarla kendinizi sınayabilirsiniz.

Çoktan Seçmeli Yazılı Soruları

Ülkemizde yazılı yoklama sınavları genellikle birkaç şekilde yapılmaktadır. Bunların en yaygını kısaca test adını verdiğimiz çoktan seçmeli sınavlardır. Çoktan seçmeli sınavları çözerken ilk olarak sorulara kabaca bakıp kısa sürede cevaplayabileceğimize inandığımız soruları çözmeliyiz. Bu şeklide yazılı sorularının sonuna kadar geldikten sonra, sonraya bıraktığımız sorular için ikinci tura geçmeliyiz. Bu şekilde yaptığımız taktirde sınav süresini doğru kullanmış oluruz. Üstelik psikolojik olarak da rahatlamış oluruz. Ancak bu metodu uygularken de soru atlama hatası yapmamaya gayret göstermeliyiz. Dikkatli olmadığımız taktirde bazı soruları hiç okumadan geçebiliriz. Bunu önlemek için çözdüğümüz soruların başına kendimize göre bazı işaretler koyabiliriz.

 

Çözdüğünüz test sorusu anlamaya dayalı bir paragraf sorusu ise öncelikle paragraf metinini okumandan önce paragrafın üstünde ve altındaki genellikle koyu harflerle yazılan soru metinlerini okumalısınız. Soru metninde bizden istenen şeyi iyi anladıktan sonra paragraf metnini okuyabiliriz. Paragraf sorularında dikkat çok önemlidir. Öğrencilerin bu metinleri okurken dikkatleri genelde ilk cümlede dağılır. Eğer öğrenci ilk cümleyi dikkatle okursa kendini metnin içinde bulacaktır ve metni sonuna kadar anlayarak okuyacaktır. O nedenle ilk cümle çok önemlidir.

Girmiş olduğumuz sınav eğer çoktan seçmeli bir matematik sınavı ise ve biz soruların cevaplarına doğrudan işlemle değil de şıklardan yola çıkarak ulaşma metodunu deniyorsak bu durumda 5 şıklı sınavlarda tam ortada yer alan c şıkkı ile denemeye başlamalıyız. Çünkü genellikle soruların şıklarını öğretmenlerimiz küçükten büyüğe doğru ya da büyükten küçüğe doğru sıralarlar. Bu durumda orta şıktan başlamak işimizi kolaylaştıracaktır.

Soruları çözerken peşpeşe aynı şıkları işaretlemeniz sizde kesinlikle şüphe yaratmasın. Siz doğru olduğuna inanıyorsanız peşpeşe 5 tane de olsa aynı şıkkı işaretleyin. Aksi taktirde şüpheye düşmeniz doğru yaptığınız soruyu da değiştirip yanlış yapmanıza neden olabilir.

 

Öğretmenlerimizin bir diğer yazılı sınav metodu da klasik sorular şeklinde soru hazırlamaktır. Bunda da tıpkı çoktan seçmeli yazılı sorularında olduğu gibi yine en iyi bildiğimiz konulardaki soruları çözmeliyiz. Zorlanacağımız soruları sonlara bırakmalıyız. Tabi bu arada zaman yönetimini de iyi yapmamız gerekmektedir.

Doğru - Yanlış soruları öğrencilerin en sevdiği sorulardır. Çünkü cevabı hakkında hiçbir fikrimiz olmasa da % 50 doğru yapma şansımız vardır. O nedenle bunun farkında olan öğretmenlerimiz bu sorulara genelde bazı incelikler gömmüşlerdir. Bu yüzden doğru - yanlış sorularını çok dikkatli bir şekilde okumalıyız.

Okullarımızda girmiş olduğumuz yazılı yoklama sınavlarının aslında en temel püf noktası ders çalışmayı son akşama bırakmamaktır. Hiçbir ders bir akşamlık çalışmayla kavranmaz. Yapmanız gereken şey o gün okulda hangi dersleri işlediyseniz akşam eve gelince tekrar etmek ve mutlaka konular ile ilgili soru çözmektir. Bu alışkanlığı ilk sınıflardan itibaren edinizsek hayatımız boyunca gireceğimiz tüm sınavlarda başarıyı yakalamamız çok kolay olacaktır. Sitemiz yazılı soruları ve cevapları ile tüm öğretmen ve öğrencilerimize özgün kaynaklar sunmaktadır.

Eklenme Tarihi: 28.10.2024